31.03.2021 | 07:12

Vinyyleistä juutuubiin

Takavuosikymmeninä yksi mieluisimpia harrastuksiani oli levykaupoissa käyminen. Levyhyllyjä plaratessa saattoi mennä helposti tunteja. Oli mellevää ottaa LP-levy kätösiinsä, ihastella sen kansitaidetta, lukea takakannesta biisilistaa ja miettiä ostaako platta omiin kokoelmiin vai ei.
Kemin Musiikki- ja Radioliike sekä Kuljun Musiikki tulivat enemmän kuin tutuiksi. Ei ollut matka eikä mikään polkea fillarilla kymmentä kilometriä päästäkseni levyhyllyjen ääreen.
Ajokortin saatuani levyostosmatkat suuntautuivat myös Haaparannalle ja Ouluun, jossa Anttilan levyosaston ja etenkin alelaarien läpikäyminen oli must.
Ja kun oli aihetta käydä Helsingissä tai Tampereella, visiittiä Tunnelin Levyssä tai Epe´s Music Shopissa ei voinut sivuuttaa.

Sama meininki jatkui cd-formaatin yleistyessä. Vinyyli on senkin jälkeen ollut mieluisin, mutta toisaalta cd on ollut monella tapaa kätevämpi, esimerkiksi autossa.
Cd-soittimen vaihdoin tosin autooni vasta kymmenkunta vuotta sitten, siihen saakka pärjäsin mainiosti C-kaseteilla. Niiden mainioin puoli oli se, että niille saattoi äänittää eri bändien ja artistien lempikappaleitani kokoelmakasetiksi.

Vuosikymmenten levyjen ostamisen jälkeen kokoelmat kasvoivat kohtuullisen mittaviksi ja vievät edelleen perheemme kodista näkyvästi tilaa. LP- ja cd-levyjä kokoelmissa on molempia noin 900 ja vinyylisinglejä noin 150 kappaletta. C-kasettejakin taitaa olla vielä tallessa kolmisensataa.
Nykyään levyshoppailu on jäänyt. Jo siksikin, ettei fyysisiä levyjä myydä enää juuri missään. Tornion Musiikki taitaa olla Meri-Lapin alueella ainoa kivijalkaliike, joka vielä näitä perinteitä kunnioittaa.
Väki, joka fyysisisten levyjen ostelua vielä harrastaa, tilannee levynsä pääosin nettikaupoista.

Nykyään musiikin ystävät suosivat erilaisia suoratoistapalveluja. On niissäkin puolensa, mutta silti en ole erityisemmin innostunut niistä.
Spotifytä ei ole missään laitteessa, mutta Youtubea olen kyllä käyttänyt, niin uutuuslevyjen kuunteluun kuin vanhojen suosikkibändieni hittibiisien musavideoiden katseluunkin. Melkein kaikkihan sieltä ”juutuubista” löytyy. Ja löytöjäkin tekee, aivan samaan tapaan kun aikanaan kivijalkaliikkeistä.
Vinyylien suosio on kuitenkin vaihteeksi – ja onneksi – taas nousussa ja jospa joku päivä pääsisi tekemään paluun vanhan harrastuksen pariin kivijalkaliikkeissäkin.

Juhani Hiltunen

Kirjoittaja on keminmaalainen toimittaja
ja Rokkineuvos -titteliä käyttävä kulttuurin suurkuluttaja.