Vyöhyketerapeutti Elli Ahosen hierottavana on neljän kuukauden ikäinen Iida.

30.03.2021 | 17:45

Vauvatkin tykkäävät hieronnasta

Jo noin puolentoista vuoden ajan torniolaisen Hoitohuone Ellin asiakkaina on ollut toinen toistaan somempia vauvoja.

– Äidit haluavat nykyisin käyttää vauvojaan yhä useammin vyöhyketerapiassa, koska sen hyvät puolet ovat tiedossa. Vauvat nauttivat silmin nähden hoidoista ja itku voi tulla vasta siinä vaiheessa, kun hieronta loppuu, sanoo diplomivyöhyketerapeutti Elli Ahonen.

Vauvoille voi antaa vyöhyketerapeuttista hierontaa neljän viikon iästä lähtien. Jos halutaan hoitaa koliikkia, mikä alkaa parin-kolmen viikon ikäisenä, voi vauvahieronnan aloittaa jo silloin. Pienen vauvan hieronta-aika on hyvin lyhyt. Puoli tuntia riittää Ahosen mielestä oikein hyvin koko hoitoajaksi. Vauvaa odottaa lämmitetty hoitopöytä, rauhoittava musiikki ja himmeä valaistus. Vaihtoehtoisesti vauva voi olla hoidon aikana myös äidin sylissä.

– Teen vauvoille koko kehon vyöhyketerapeuttisen hieronnan, jossa käsittelen kädet, jalkaterät, jalat, vatsan ja selän. Tilanteen mukaan käsittelen myös niskaa, päätä ja korvia.

Hieronta on kevyttä ja pehmeää painelua sekä hivelyä.

– On aivan yllättävää, kuinka paljon vauvat tykkäävät siitä. Hieronta lisää mielihyvähormoni oksitosiinin erittymistä ja rauhoittaa ja rentouttaa vauvan koko kehon ja hermoston.

Monenlaista apua vauvalle

Vauvahieronta voi helpottaa vatsavaivoja, refluksia ja koliikkia, parantaa vauvan unen laatua ja unirytmiä. Joskus yksi hoitokerta auttaa, joskus tarvitaan useampi käynti. 3-5 hoitokertaa on usein jo oikein hyvä määrä.

– Kun äiti tai isä tuo vauvan toista kertaa hierontaan, kertovat he jo tullessaan, miten hoito on vaikuttanut. Jos vauvalla on esimerkiksi ollut ongelmia vatsan toiminnan suhteen, vatsa on toiminut tosi nopeasti hoidon jälkeen. Itkuisuus tai rauhattomuus on vähentynyt ja vauva on nukkunut hyvin.
Jos synnytys on ollut rankka, on Elli Ahosen mukaan hyvä käyttää vauvaa rentouttavassa hieronnassa. Hieronta voi poistaa vauvan kehoon synnytyksessä tulleita jäykkyys- ja jännitystiloja.

Elli Ahonen ei mielellään käytä maskia vauvoja hoitaessaan, koska vauvoille on äärimmäisen tärkeää tunnekehityksen kannalta nähdä kasvot kokonaan.

Ihania hoidettavia

Hoitohuone Ellin valikoimiin kuuluu koko kehon vyöhyketerapian lisäksi muun muassa intialainen pää- ja kasvohieronta, kuumakivihieronta, joogahieronta, balilainen hieronta ja raakasuklaahieronta.

Myös äidit käyvät raskauden loppuvaiheessa vyöhyketerapiassa, jossa valmistellaan kehoa synnytykseen.

Korona on vähentänyt yli 70-vuotiaiden asiakkaiden käyntejä, mutta nyt vauvat ovat vallanneet heidän tilansa.

– Vauvat ovat ihania hoidettavia eikä tämä tunnu edes työltä. Vauvat ottavat hieronnan vastaan välittömästi, koska kaikki on niin elinvoimaista vauvan kehossa. Siksi hoidon vaikutus tulee nopeasti. Se on palkitsevaa niin vauvahierojan kuin vanhempienkin kannalta, mikäli esimerkiksi koliikki on valvottanut öisin. Vauvan parantunut unirytmi on avuksi koko perheelle.

Vanhemmat sopivat vauvan hoitoajan siten, että se sopii mahdollisimman hyvin vauvan aikatauluihin eikä vauva ole nälkäinen tullessaan.

Rokotusten jälkeen ei viiteen päivään voi antaa vauvahierontaa eikä myöskään antibioottikuurin aikana. Vauvahieronta voi myös vahvistaa kehon immuunipuolustusta.


– Moni äiti haluaa käyttää vauvaa vauvahieronnassa, vaikka vauvalla ei olisi mitään sen kummempaa vaivaa. Äideistä on mukavaa, kun vauva voi hyvin ja on tyytyväinen.

Riitta Ahonen