Opiskelijat ovat harjoittelemassa keskiviikon opinnäytekonserttia varten. Kuva Jyrki Kola.

5.05.2021 | 04:28

Striimattu opinnäytekonsertti on hallittu kokonaisuus

Ammattiopisto Lappian mediapuolella on tänä keväänä striimattu enemmän kuin koskaan aiemmin. Opettaja Jyrki Kola kertoo, että striimaamista eli suoria videolähetyksiä on tehty jo vuosikausia, mutta korona-aika on nostanut striimaamisen määrän ”pilviin”.

Kola kertoo, että viime vuonna media-assistentin opinnot aloittaneet opiskelijat ovat päässeet harjoittelemaan suoratoistoa huomattavasti enemmän kuin aiemmat vuosikurssit. Kun toistokertoja on paljon, tekninen tietämys lisääntyy, mikä näkyy laadukkaana sisältönä.

–  Olemme päässeet jo siihen vaiheeseen, että on voitu hinkata yksityiskohtia ja hioa lopputulosta. Oppilaat ovat saaneet käsityksen musiikin kuvallisesta rytmistä ja siitä, mitä usean eri osallistujan kokonaisuudessa tulee huomioida. Oppilaat ovat kehittyneet valtavasti.

Myös yhteistyö media-alan ja musiikkipuolen opiskelijoiden kanssa on tiivistynyt. Vielä joku vuosi sitten striimiporukka oli Kolan mukaan opinnäytekonserteissa tavallaan yhtenä vieraista ja konsertti oli suunnattu elävälle yleisölle, josta striimaus väkisinkin kärsi.

Tilanne on muuttunut paljon, nyt tehdään valoja ja lavasteita myöten pelkästään striimiä varten.

– Emme tee striimiä omilla ehdoilla eivätkä muusikot soita omilla ehdoilla, vaan me tehdään konsertista yhdessä kokonaisuus.

Monipuolisen biisinkirjoittajan opinnäytekonsertti

Media-alan opiskelijat ovat sorvin ääressä jälleen keskiviikkoiltana, kun he striimaavat musiikkialan opiskelija Riikka Kettusen opinnäytekonsertin. Tie kotiin -konsertin kaikki kappaleet ovat Kettusen sanoittamia ja säveltämiä.

Kahdeksanhenkisen yhtyeen kitaristina toimiva Kettunen luonnehtii itseään monipuoliseksi biisinkirjoittajaksi, joka ei pitäydy yhdessä genressä.

–  Genrejä on useita; rockia, geneeristä popmusiikkia, vähän progressiivisen rockin tyylisiä biisejä, folkmusiikkia ja iskelmääkin, 6-vuotiaana ensimmäisen biisinsä säveltänyt Kettunen kertoo.

– En tykkää rajoittaa itseäni genreihin. Jos joku idea lähtee vetämään, lähden sen matkassa, enkä mieti, onko se jonkun tyylistä.

Lähestulkoon koko ikänsä tavalla tai toisensa musiikkia harrastanut Kettunen kertoo kirjoittavansa tekstejä, jotka peilaavat häntä itseään. Aiheet ovat henkilökohtaisia ja herkkiäkin.

– Kirjoitan omista kamppailusta ihmisenä. Tarkastelen itseäni ja avaan sellaisia piirteitäni, joita on vaikea myöntää ehkä itsellekin. Kirjoitan biisejä itsestäni, mutta myös itselleni.

Suora palaute jää saamatta

Kettusen kokemus on, että striimiesiintymisessä on omat haasteensa verrattuna livetilanteeseen. Kun yleisö puuttuu, niin välitön, suora palaute jää saamatta.

Tänä keväänä muusikoksi valmistuva Kettunen huomauttaa, että yleisö pitää kuitenkin huomioida, vaikka se on ruudun toisella puolella.

–  Kyllä siinä joutuu vähän miettimään, miltä esitys näyttää kamerasta käsin ja minne pitää esimerkiksi katsoa. Esiintyminen pitää olla myös vähän suurieleisempää, koska kamerassa kaikki näyttää pienemmältä kuin livenä.

Kettunen sanoo, että striimaamista on päässyt harjoittelemaan aika usein, joten siihen alkaa pikkuhiljaa myös harjaantua.

– Mediapuolen kanssa tehdään yhteistyötä ja heiltä saa myös hyvin palautetta, miltä jokin näyttää kamerassa ja mitä pitäisi tehdä.

– Onhan se erilaista kuin liveyleisön edessä. En sano, että se olisi huonompi tapa. Se on mielenkiintoista, Kettunen muotoilee.

Konsertti striimataan Meän Väylän Youtube kanavalla kello 18 alkaen

Karoliina Marttala