Siina Turtiselle taimien istuttaminen on jo tuttua puuhaa. Hän huomauttaa, että on itsestä ja omasta tehokkuudesta kiinni, minkälaisen palkan saa.

28.04.2021 | 10:10

Siina istuttaa kesätöissään tuhansia taimia – urakkapalkka motivoi ahkeroimaan

Keminmaalaisella Siina Turtisella on alkukesän suunnitelmat valmiina. Kahden edellisen kesän tapaan hän aloittaa taimien istutuksen lukukauden loppumisen jälkeen.

– Taimien istuttaminen on ihan rattoisa työ, vaikka se on koko ajan sitä samaa. Se on hyvää vastapainoa opiskeluille, ei tarvitse miettiä mitään stressaavia asioita.

Lukion ensimmäisellä luokalla oleva Turtinen kuvaa työn tuntuvan alussa tosi raskaalle. Hänen mukaansa ensimmäisinä päivinä ei jaksa tehdä mitään muuta koko päivän aikana.

– Pikkuhiljaa se alkaa siitä kuitenkin lutviutua. Kesän aikana tulee istutettua monta tuhatta taimea.

Turtisen ja muiden metsäpalveluyritys Lapin Metsätuotteen kesätyötekijöiden työtehtävänä on istuttaa eri puulajien taimia maastokohteisiin Keminmaassa, Kemissä, Tervolassa, Torniossa, Ylitorniolla ja Simossa. Istuttamisesta maksetaan urakkapalkkaa. Mitä enemmän taimia istuttaa, sitä enemmän ansaitsee.

– Se on ihan itsestä ja omasta tehokkuudesta kiinni, minkälaisen palkan saa. Palkka on taimikohtainen. Se on hyvä motivaattori, Turtinen sanoo.

Turtisen kesätyö kestää juhannukseen saakka. Hän on hyvillään siitä, että moni hänen kavereistaan on innostunut aloittamaan samassa kesätyöpaikassa.

– Minusta tuntuu, että aika moni nuori ei ole tehnyt sellaista työtä, missä oikeasti tehdään hommia niin paljon, että se oikein väsyttää.

Nuoret ovat ahkeria istuttajia

Lapin Metsätuote Oy:n toimitusjohtaja Tapio Tuoma on iloisesti yllättynyt, kuinka hyvin nuoria on saatu rekrytoitua metsänistutukseen. Yrityksessä on ollut kahtena edellisenä kesänä nuoria töissä ja tulevaksi kesäksi heitä on palkattu 16. Suurin osa on keminmaalaisia, mutta muutama tulee kauempaakin.

–  Olen aika hämmästynyt siitä, kuinka yllättävän kovia nuoret ovat istuttamaan taimia, vaikka eivät ole välttämättä fyysisesti kovin vahvoja. Ei ole ollut sellaista ongelmaa, että joku olisi sipannut kesken kaiken. Euro on hyvä konsultti, Tuoma toteaa hymyillen.

– Nuori istuttaa kolmen viikon aikana keskimäärin 10 000 taimea. Tulevana kesänä taimia istutetaan kaikkiaan 150 000. Määrä on kolminkertaistunut kolmessa vuodessa.

Työmahdollisuudet tulevat lisääntymään

Puolikymmentä vuotta alalla toiminut Tuoma sanoo, että metsänistutuksen tekee enenevässä määrin muut kuin itse metsänomistajat. Taustalla vaikuttaa se, että metsänomistajat ovat entistä iäkkäämpiä ja metsänsä perineet voivat asua muualla, jonka vuoksi metsänhoitoon ei ole aikaa eikä mahdollisuuksia.

Metsäsuunnitelmia työkseen laativan Tuoman mukaan metsien kunto vaihtelee omistajiensa mukaan.
Osa metsistä on hyvässä kunnossa ja niitä on hoidettu asiaankuuluvalla tavalla. On myös metsiä, joissa on menty yksi sukupolvi ilman hoitotoimenpiteitä.

– Metsässä ei ole käytännössä tehty mitään. Kaikki hoitotoimenpiteet, hakkuut ja muut ovat pahasti myöhässä.

Tuoma uskoo, että metsänistuttamistyöt ja muut alan työmahdollisuudet tulevat lisääntymään Metsä Fibren jätti-investoinnin myötä.

– Töitä on varmaan enemmän, koska puuta tarvitaan enemmän. Samoin kasvaa hakkuiden, istutustöiden, maanmuokkausten, metsäsuunnitelmien ja kaikkiin metsätöihin liittyvän tarve.

Karoliina Marttala