Suomenhevonen Niilo on ”totuudentorvi ”ja diagnostinen työkaveri, jonka kautta pääsee nopeasti selville asiakkaan piilossa olevasta vireystilasta,

9.02.2021 | 16:20

Ratsastusterapiassa vaikeiden tunteiden kuorma kevenee

Tornion Oravaisensaaressa sijaitsevassa tallissa on kotoisa tunnelma. Terapiahevoset Niilo, Nella, Caro ja Nocco syövät kaikessa rauhassa heinää pilttuissaan ja suovat vain nopean silmäyksen talliin saapuneelle vieraalle.

Ratsastusterapeutti Lena Lassilan kanssa työskentelevät hevoset ovat tottuneita uusiin ihmisiin. Jokainen hevonen on omanlaisensa persoona ja työpari, joka valitaan kulloisenkin asiakkaan mukaan.

– 20-vuotias torihevonen Nella on herkkä hevonen, joka yleensä ottaa pienimmät asiakkaat huomaansa. Suomenhevonen Niilo on puolestaan ”totuudentorvi ”ja diagnostinen työkaveri, jonka kautta pääsee nopeasti selville asiakkaan piilossa olevasta vireystilasta, toiminta- ja ratsastusterapeutin koulutuksen omaava Lassila luonnehtii.

Ratsastusterapia on lääkinnällistä kuntoutusta, jonne tullaan lääkärin lähetteellä. Tällä hetkellä Lassila on ainoa, joka tarjoaa terapiaa Meri-Lapissa.

Ratsastusterapiasta on hyötyä monenlaisessa kuntoutuksessa. Sitä voidaan käyttää apuna kehon, mielen ja motoriikan hallinnassa. Keskeistä siinä on ihmisen ja hevosen välinen liikevuorovaikutus.

Tallilla on alettu tarjota myös sosiaalipedagogista hevostoimintaa. Kyseessä on terapiaa kevyempi työskentelytapa, jota käytetään muun muassa sosiaalisen kasvun ja hyvinvoinnin tukemisessa.

– Asiakkaalle on äärimmäisen tärkeä kokemus, että aikuinen on täysin läsnä hänen asioissaan, samoin kuin hevonen. Kuulluksi ja nähdyksi tulemisen kokemus on tärkeää, sanoo koulutettu ohjaaja Jenni Ponkala.

Lue koko juttu keskiviikkona ilmestyvästä näköislehdestä (kotikulmilta.fi) tai paperilehdestä.