Tällä hetkellä eletään pyörähuollon sesonkiakaa. Kemin Pyörä ja Varaosan Esa-Pekka Kittilä työn touhussa.

21.04.2021 | 11:50

Pitkät toimitusajat ja tuotepula piinaavat yrittäjiä

Meri-Lapissa moni pienkoneyrittäjä kärvistelee erikoisessa tilanteessa. Kauppa kävisi näin kesäkauden kynnyksellä vilkkaammin kuin aikoihin, mutta ongelmana on tuotepula ja pitkäksi venyvät toimitusajat. Etenkin pyöristä, mönkijöistä ja mopoista pulan arvioidaan äityvän isoksi. Kysyntää on huomattavasti enemmän kuin tarjontaa.

– Olen sataprosenttisen varma, että tulevana kautena joudutaan myymään ei oota. Tuotteista tulee olemaan huutava pula, yrittäjä Risto Kamppinen Prima-Raudasta toteaa.

Kamppisen mukaan mopokauppaan tulee vaikuttamaan vuoden alussa voimaan astuneet uudet päästöstandardit. Uusien päästörajojen myötä mopojen, moottoripyörien, kolmipyörien ja nelipyörien päästöt laskevat samalle tasolle kuin autojen.

–  Mopojen saatavuus tulee olemaan äärimmäisen huono. Valmistajilta tulee aikaisempaa vähemmän standardin mukaisia laitteita. Normit ovat niin tiukat, että mopojen saatavuus vähenee, Kamppinen selventää.

Valopilkkuna vesijetit


Pyörä- ja pienkoneliike Keinäsellä on samanlainen tilanne mönkijöiden ja mopojen suhteen. Myynnistä vastaava Anssi Keinänen huomauttaa, että vaikka korona hellittäisikin, ei mönkijöiden saatavuusongelmat lopu siihen.


– Saatavuus tulee olemaan mönkkäripuolella heikkoa ainakin vuoden. Ei se oikene hetkessä. En edes tarkkaan tiedä, kuinka paljon ollaan nyt jäljessä. Maahantuojaltakaan sitä tietoa ei saa.

Kevään pyörätoimituksista yli puolet on siirtynyt syksyyn. Keinänen sanoo, että tälle keväälle on onnistuttu samaan vain joitakin uusia pyöriä.

–  Niitä on kalasteltu useammaltakin merkiltä. Aina on tilattu, jos jostakin jotakinkaan on saatu. Nuorisopyöriä ei saa oikein mistään tälle kesälle.

Iso osa pyöristä toimitetaan liikkeisin vasta syksyllä.

Liikkeistä kerrotaan, että pyöräpuolella tulee pulaa myös varaosista. Keinänen kertoo, että nyt jo joidenkin osien kohdalla toimitusaika on jopa kaksi kuukautta.

– Hyvä esimerkki on huoltoon tuotu nuorisopyörä, mihin piti saada hankittua joustoetuhaarukka. Huollossa yritettiin etsiä osaa yli tunnin ajan maahantuojilta ja nettikaupoista ympäri maailmaa.

Valopilkkuna on se, että vesijettejä on onnistuttu saamaan tälle kesälle se määrä, mikä on tilattukin. Keinäsen mukaan ne näyttäisivät vielä tulevan ajallaankin.

Arkipäiväiset kulutusosat tiukassa

Kemin Pyörä ja Varaosassa painitaan samojen ongelmien kanssa. Tuotteille olisi menekkiä, kunhan myytävää riittäisi.

– Pyörä- ja pienkonepuolella elettäisiin hyviä aikoja, jos tavaraa olisi, myymäläpäällikkö Esa-Pekka Kittilä sanoo.

Kemin Pyörä ja Varaosassa odotetaan tälle keväälle muutamaa pyörätoimitusta.

– Muutamia pieniä toimituksia on lupeissa. Kenellekään ei kuitenkaan uskalla luvata mitään. Maahantuojat puhuvat jo ensi syksystä ja ensi kaudesta.

Kittilän kokemuksen mukaan polkupyörien varaosapula on nyt jo äitynyt melkoiseksi. Hänen mukaansa hammaspyörien ja ketjujen kaltaisia arkipäiväisiä kulutusosia ei tahdo saada enää mistään, ja niitä kuitenkin tarvitaan miltei jokaisessa huollossa.

– Perushuolto-osatkin alkavat olla kiven alla, Kittilä toteaa.

Myös pienkonepuolen varaosasaatavuus on heikko. Toimitusajat ovat Kittilän mukaan älyttömän pitkät.

– Yksi puutarhatraktori on seissyt kaksi kuukautta korjaamolla. Se odottaa pelkästään öljynsuodatinta.

Karoliina Marttala