10 vuotta vilunsoittoa harrastanut Anniina Jänkälä jatkaa harrastustaan myös ensi vuonna. Jänkälä sanoo, että vilunsoitto on hyvä taito, joka kehittää itseä myös muilla osa-alueilla.

31.03.2021 | 16:27

Meri-Lapin musiikkiopisto hakee uusia soittajia – soittoharrastus vaatii pitkäjänteisyyttä

Meri-Lapin musiikkiopisto hakee parhaillaan uusia oppilaita soittoharrastuksen pariin. Apulaisrehtori Ritva Ohtosen mukaan soittajia tarvitaan kaikkiin soittimiin.

– Jouset, puhaltimet, lyömäsoittimet, piano, kitara, kannel sekä laulu, Ohtonen listaa.

Musiikkiopiston koulukonserttikiertue on jäänyt välistä nyt kahtena keväänä koronatilanteen vuoksi. Tämä näkyy harrastajamäärässä.

– Olemme aikaisempina vuosina kiertäneet viikon alueen kouluissa esiintymässä. Se on ollut sellainen markkinointitempaus, jossa lapset ovat soittaneet lapsille.

Haastattelun tai ilmoittautumisen perustella sisään

Uudet oppilaat valitaan musiikkiopistoon joko haastatteluiden perusteella tai ilmoittautumisjärjestyksessä. Kaikki riippuu koronatilanteesta.

– Jos tilanne sallii, hakijat haastatellaan 20. huhtikuuta Kemissä ja seuraavana päivänä Torniossa. Myös elokuulle on varattu yksi varapäivä haastatteluille.

Liki 40 vuotta viulun opettajana toiminut Ohtonen kertoo, että haastattelut ovat korvanneet valintatestit jo muutamia vuosia sitten.

– Haastattelussa keskustellaan soitinvalinnasta ja arvioidaan hakijan soveltuvuutta sekä motorisia taitoja.

Mikäli haastattelut eivät onnistu, otetaan opiskelijat musiikkiopistoon ilmoittautumisjärjestyksessä.

– Ilmoittautumisista tehdään jonotuslistat jokaiseen soittimeen. Oppilaat otetaan sisään kyseisen listan pohjalta koko seuraavan lukuvuoden ajan.

Harrastus vaatii pitkäjänteisyyttä ja sitoutumista

Tällä hetkellä Kemin, Tornion, Keminmaan, Tervolan ja Simon yhteisessä musiikkiopistossa on vajaa 500 oppilasta ja pari sataa muskaria.

Oppilaiden vaihtuvuus on musiikkiopistossa tällä hetkellä hieman turhan suuri. Ohtonen toteaa, että harrastus vaatii sitoutumista ja pitkäjännitteisyyttä

– Tämä ei ole harrastus, joka jää tänne kotiin lähtiessä. Kotiharjoittelu on tärkeää, kuten myös vanhempien tuki, Ohtonen kiteyttää.

Musiikkiharrastuksen aloittaminen ei jää soittimesta kiinni, sillä musiikkiopistolla on iso soitinarsenaali, joilla pääsee harrastuksen alkuun. Pianoja opisto ei pysty tarjoamaan, mutta kattavasti muita soittimia.

– Minusta on kuitenkin tärkeää, että lapsella on jossakin vaiheessa oma soitin. Se on sellainen psykologinen juttu, että on oma soitin. Se kertoo myös siitä, että vanhemmat uskovat ja luottavat harrastukseen.

Uusia väyliä tavoittamiseen

Musiikkiopistossa harrastaminen sisältää viikoittaiset soittotunnit, 10- vuotiaasta eteenpäin musiikin hahmotusaineet sekä yhteissoittoa ja yhteissoittoesiintymisiä.

Korona-aikana on pidetty esiintymisharjoituksia ilman yleisöä ja orkesterit ovat toimineet pienryhmissä.

– Korona on pakottanut etsimään uusia keinoja esiintymiseen ja ihmisten tavoittamiseen. Yksi keinoista on striimauskonsertit, jotka ovat olleet suosittuja.

Karoliina Marttala

Netissä meri-lappi.eepos.fi-osoitteessa tapahtuva ilmoittautuminen on avoinna 11.huhtikuuta saakka. Tämän jälkeen ilmoittautumisia on mahdollisuus tiedustella puhelimitse numerosta  040 572 45 74.