Alueellinen pandemiatyöryhmä arvioi alkuviikon tilanteen perusteella voidaanko Länsi-Pohjassa siirtyä konaepidemian perustasolle.

5.05.2021 | 15:31

Länsi-Pohjassa maan neljänneksi korkein ilmaantuvuusluku

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on todettu tällä viikolla seitsemän tartuntaa. Kahden viikon ilmaantuvuusluku on 70,4 tartuntaa sataatuhatta asukasta kohden. Se on neljänneksi korkein ilmaantuvuusluku Suomessa. Alue on edelleen kiihtymisvaiheessa.

Viime viikolla Länsi-Pohjassa todettiin 15 koronavirustartuntaa, joista yhdeksän karanteenien sisältä. Lisäksi Sodankylän jääkäriprikaatin tartuntaketjusta tuli alueelle seitsemän tartuntaa.

Tänään kokoontunut alueellinen pandemiatyöryhmä on päättänyt pysyä viime viikolla antamassaan vahvassa suosituksessa, jonka mukaan lakkiaiset ja muut päättäjäisjuhlat järjestettäisiin vasta syksyllä.

Juhlien ja kaikenlaisten kokoontumisten järjestäminen aiheuttaa suuren riskin epidemiatilanteen pahenemiselle juuri kesän kynnyksellä, sillä alkuperäistä virusta herkemmin leviävä brittityyppinen muuntovirus on tullut Länsi-Pohjan alueella vallitsevaksi.

–Epidemiatilanne on tällä hetkellä veitsen terällä, työryhmä toteaa tiedotteessaan.

Pandemiatyöryhmä on huolissaan länsirajan tilanteesta. Norrbottenin vaikeasta tautitilanteesta johtuen tartuntaketjuja tulee viikoittain rajan ylitse.

– Rajankäynti tulee rajoittaa vain välttämättömään asiointiin. Suomeen saapuessa tulee käydä koronatestissä, ellei tulijalla ole voimassa olevaa ennakkotestitodistusta tai todistusta sairastetusta koronavirustaudista, työryhmä tähdentää.

Kaikki Länsi-Pohjan alueella voimassa olevat koronasuositukset ja -rajoitukset on koottu sairaanhoitopiirin verkkosivuille.