Taskila sanoo, että mikäli tartuntojen kasvu ei pian taitu joudutaan Länsi-Pohjassa arvioimaan epidemian leviämisvaiheeseen siirtymistä ensi viikolla.

23.04.2021 | 08:07

Länsi-Pohjassa kahdeksan uutta tartuntaa – uhka leviämisvaiheesta kasvanut

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on torstaina todettu kahdeksan uutta koronatartuntaa, joista valtaosa Torniossa.

Tapausmäärät ovat alueella voimakkaassa kasvussa ja altistuneita on useissa Meri-Lapin kunnissa. Länsi-Pohjassa on laitettu karanteeniin noin 500 henkeä viikon sisällä.

Tartunnanjäljitykseen tulee viiveitä näin suuren altistuneiden määrän jäljittämisessä. Tämä lisää riskiä epidemian pahenemiselle, johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila toteaa tiedotteessa.

Aiemmasta poiketen altistuneiden määrät ovat olleet erittäin suuria, koska ihmiset ovat tavanneet toisiaan suurilla joukoilla yksityisissä tilaisuuksissa. Taskilan mukaan tilanne heijastelee selkeästi myös nuorison väsymystä koronarajoituksiin.

Taskilan mukaan osa tartuntaketjuista näyttää jäävän tuntemattomiksi. Kahden viikon ilmaantuvuus on nyt 55 tapausta sataatuhatta asukasta

Mikäli tartuntojen kasvu ei pian taitu, joudumme arvioimaan epidemian leviämisvaiheeseen siirtymistä ensi viikolla.

Kokoontumisrajoituksia pitää noudattaa

Taskilan mukaan nyt on välttämätöntä lopettaa usean ihmisten kokoontumiset, vaikka nuorille ystävien ja kavereiden näkeminen onkin tärkeää.

Enintään kuuden hengen tapaamisrajoitusta pitää noudattaa ja silloinkin toimien turvavälien ja kasvomaskien kanssa. Suositeltavaa on tavata vieläkin pienemmässä porukassa kavereita.

Taskila tähdentää, että lieväoireisena on jäätävä kotiin ja mentävä koronavirustestiin.

On tärkeää ymmärtää, että osa meistä kantaa tätä virusta ja tartuttaa sitä oireettomana 23 päivää ennen sairastumistaan tai silloinkin, kun ei itse tautiin sairastu.

Karoliina Marttala