Kemin biotuotetehtaan mahdollisen rakennusvaiheen työllisyysvaikutusten arvioidaan olevan lähes 10 000 henkilötyövuotta, josta yli puolet tehtäisiin Kemissä. Kuva: Metsä Fibre

10.12.2020 | 14:53 | 0

Investointipäätös Kemin biotuotetehtaasta tehdään aikaisintaan alkuvuodesta

Kemin biotuotetehtaan lopullinen investointipäätös tehdään aikaisintaan alkuvuodesta. Tämä johtuu siitä, että ympäristölupaprosessi on vielä kesken. 

Metsä Fibren tiedotteessa kirjoitetaan, että valmius tehdä investointipäätös 1,5 miljardin euron uudesta biotuotetehtaasta saavutetaan aikaisintaan alkuvuodesta 2021 ympäristöluvituksen valmistuessa ja muiden investointipäätöksen edellytysten täyttyessä.

Aikaisemmin on arvioitu, että ympäristölupa valmistuisi tämän syksyn aikana.

Viestintäpäällikkö Anna-Liisa Pennanen lisää, että vaikka lupa aluehallintovirastosta ennätettäisiinkin saada vielä tämän vuoden puolella, niin tästä huolimatta itse investointipäätöstä ei todennäköisesti ehdittäisi enää tänä vuonna tekemään.

Tehdasalueella jatketaan huhtikuussa aloitettuja valmistelevia töitä. Niihin kuuluu muun muassa maanrakennus- ja paalutustyöt, joista voi kantautua ajoittaista melua tehdasalueen ulkopuolelle. Lisäksi alueella jatketaan käyttämättömien rakennusten purkamista ja niissä olleiden toimintojen uudelleensijoitusta.

Tiedotteen mukaan tähän mennessä on saatu purettua esimerkiksi tehdasalueen vanha ruokala ja sen tilalle on perustettu uusi, väliaikainen ruokala. Lisäksi tehdasalueelle on rakennettu uusi parkkipaikka, joka on jo käytössä. Aikaisempi parkkipaikka tarvitaan biotuotetehtaan rakentamisesta varten vaadittaviin toimintoihin. Myöhemmin paikalle sijoittuisi muun muassa massatehdas ja massatornit.