Kari S. Lankisen mukaan myyntilupaprosessissa menee normaalisti vuosi, mutta nyt arviointiprosessi on viritetty niin, että se saadaan tehtyä mahdollisimman ripeästi. Lankisen mukaan viranomaiset eivät tingi mistään muusta kuin aikataulusta. Heillä on hyvin korkea työmoraali ja tarkka etiikka, Lankinen kuvaa entisiä ulkomaalaisia kollegoitaan.

22.12.2020 | 08:15 | 0

Asiantuntija ymmärtää huolen koronarokotetta kohtaan – ”Rokotteessa ei ole tingitty muusta kuin aikataulusta”

Koronaroketteen ottaminen jakaa mielipiteitä niin Länsi-Pohjassa kuin muuallakin maassa. Esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n parin viikon takaisen mielipidetiedustelun mukaan hieman yli 60 prosenttia kansalaisista olisi valmis ottamaan rokotteen.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin perusterveydenhuollon yksikön vt. ylilääkäri Kari S. Lankinen sanoo, että ei ole syytä olettaa, että rokotusmyöntyvyys olisi Länsi-Pohjassa erilainen kuin muualla massa.

– Alueen rokotuskattavuus on noudatellut valtakunnallisia linjoja, Lankinen toteaa.

Aiemmin vuosia lääkevalvontaviranomaisena toiminut Lankinen pitää luonnollisena sitä, että osa ihmisistä empii rokotteen ottamista.

– Koko koronavirus on uusi asia. Ei pelkästään suurelle yleisölle, vaan myös lääketieteelle ja terveydenhuollolle. Uudet asiat aina askarruttavat.

Koronavirusrokotteen kehittäminen on tapahtunut perinteiseen rokotteeseen verrattuna nopealla aikataululla.  

– Perinteistä rokotetta kehitetään keskimäärin 10 vuotta. Niiden tutkimukset ovat vaiheistettuja, Lankinen sanoo.

Lankinen toteaa, että koronan kaltaisessa epidemiatilanteessa ei auta, jos rokote on 10 vuoden päästä käytettävissä. Tämän vuoksi koronarokotteen kehittämisessä on Lankisen mukaan käytetty luovaa ongelmanratkaisua.

– Asiat ovat menneet valtavan nopeasti eteenpäin. Koronarokotteen kliininen kehittäminen ja tutkiminen on tehty tiivistetyllä aikataululla.

Ennen Länsi-Pohjassa työskentelyään Lankinen toimi vuosia Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen ylilääkärinä sekä kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän jäsenenä. Hän vakuuttaa, että mikään lääkevalvontaviranomainen ei myönnä rokotteelle myyntilupaa, jos siiinä on ratkaisevia puutteita laadussa, tehossa tai turvallisuudessa.

– Olen sitä mieltä, että Euroopan lääkevirasto EMA eikä Yhdysvaltojen lääketurvallisuudesta vastaava FDA eivät tingi mistään muusta kuin aikataulusta.

Lue lisää keskiviikkona ilmestyvästä näköislehdestä (www.kemitornio.fi) tai paperilehdestä.